707.823.4899
Lic. #521133
6791 Sebastopol Ave #140
Sebastopol, CA 95472

Santa Rosa Vacation Home Kitchen Transformation

Santa Rosa Vacation Home Kitchen Transformation – Before & After

Back to All Before & After

Click & Hold Slider, Move from Side to Side to Reveal the Before & After

The clients’ extended family travels often from out of state to gather at this vacation home. With the addition of more grandchildren, the clients realized they need more storage, food-prep area and a larger dining space in the kitchen. The inefficient cabinet layout did not utilize the wall area fully, and the overall aesthetic was outdated.
The adult children promised they would visit more often if the parents would please renew and modernize the kitchen!
They wanted a clean, modern look with plenty of room for the family to visit around the table, cook together, and create
lasting memories.

CLIENT GOALS
Make More Room for Multiple Cooks & Visitors in the Kitchen
Fit New Refrigerator 3 into Cabinet Wall
Install a Wine Storage / Beveridge Station
Create Updated Space for Entertaining

DESIGN SOLUTIONS:

  • The peninsula was removed and the side cabinetry counter top extended, creating a more open area to allow for more than
    one cook in the kitchen at one time.
  • An old, unused, wood-burning stove that took up a lot of space and was unsafe for the grandchildren, was removed to make room for a large table for in-kitchen dining.
  • The cabinet wall layout was reconfigured to make room for the new, much larger refrigerator. By moving the refrigerator back
    into the cabinet wall, the ‘work triangle’ for food prep became much more efficient. Moving the refrigerator out of the dining
    area made more room for the new kitchen table.
  • A wine cooler was installed into the lower cabinet design, and floating shelves built above the counter to hold wine and other
    beverage glasses. This beverage station area is outside of the food-prep ’work triangle’ of the kitchen, to allow guests to help
    themselves to drinks without interrupting the cooks. It is the first area guests see as they enter the kitchen.
  • The original, outdated aesthetic superseded any functionality: kitchen cabinets were out of reach, and the awkward
    placement of handles and hinges on the left of each cabinet made them difficult to open. The new cabinet layout fully
    maximizes wall space; in-cabinet storage solutions and reconfigured countertops expand the food storage and prep area.
  • Timeless, classic walnut cabinets and clean, white subway tiles for the backsplash create a look that will not become dated or
    stylized to one particular era.
  • Coretec flooring replaced linoleum floor and adds to the more expansive feel of the new design,
Home Construction In Santa Rosa
Home Construction In Santa Rosa