Press enter to begin your search
707.823.4899
Lic. #521133
6791 Sebastopol Ave #140
Sebastopol, CA 95472

Santa Rosa-Oakmont Hillside Whole Home Remodel

Santa Rosa-Oakmont Hillside Whole Home Remodel

 2017 National Association of the Remodeling Industry (NARI) Award-Winning Project (North Bay)

Judges’ Comments on this award-winning project:
“It is evident throughout the project that the needs of the clients were met in spectacular fashion. The obstacles were great and the solutions were greater. Congratulations on a great project!”

 2017 Master Design Awards – Universal Design

LEFF received a Bronze Award for this Universal Design project sponsored by Qualified Remodeler magazine. The national competition accepts hundreds of submissions and awards projects demonstrating innovative design solutions that produce exceptional remodeling projects.

Back to All Projects

PROJECT SUMMARY:

(See Before/After images of this project here.)

The clients purchased this 2,350 square foot home for their retirement with the knowledge that it would need a complete remodel. They had moved from a much bigger home and although they wanted to downsize some, they needed a larger home than what they bought. The new home was in a neighborhood with a restrictive zoning ordinance that didn’t allow an increase in the building footprint of more than 210 square feet. Our design solution was to excavate under the house enough to create a full-height lower level of 1,500 square feet and add a smaller, two story addition of 207 square feet. 

The existing house was built in the 1960’s and had most of the original finishes still in place. It had good bones but needed a full remodel with newer, high quality finishes in order to become the beautiful showpiece of our clients’ dreams.

The clients had specific goals in addition to the increase in floor area. In anticipation of their own aging and that of their friends, the home had to be made completely barrier-free for their less mobile or wheelchair-bound friends and family members. To accommodate overnight visitors, a guest suite was designed and built in the new lower-level. Because the main living areas did not allow a full view of the outside views, the design included rebuilding the main roof structure with a wall of windows, allowing for an unobstructed view of the local mountains. A full connection between the interior and exterior spaces for entertaining and gardening was important to them so a larger deck and more accessible entries to the backyard were added. These clients found a neighborhood, a property and a view that was exactly what they wanted with a house that didn’t meet their needs. An extensive remodel was all that was missing.

Sonoma County Construction